fbpx

Hyväksyvä läsnäolo.

Hyväksyvä läsnäolo tarkoittaa vapautunutta, luonnollista olotilaa, jossa kykenemme laajenevasti käyttämään ihmisyyden potentiaaliamme tarkoituksenmukaisen ja viisaan elämän luomiseksi. Kykymme kokea luottamuksen ja rauhan tunnetta kasvaa huolimatta siitä mitä elämämme olosuhteissa tapahtuu. Ihmisyytemme laaja potentiaali avautuu meille sisäisistä voimavaroistamme käsin. Monet eri viisaustraditiot kertovat sisäisestä älykkyydestämme, tietämisen ja viisauden kyvystämme. Tämä älykkyys, jonka jo tiedekin tunnistaa sisältää mentaalisen, emotionaalisen ja kehollisen tietämisen ja viisauden kyvyn. Kokonaisvaltainen älykkyyspotentiaalimme avautuu luomalla syvä yhteys näihin keskuksiin itsessämme.

Epävarmuuden ja pelon tunteiden kohtaaminen

Epävarmuuden ja pelon tunteiden kasvaessa erilaiset uhkakuvat alkavat täyttää mieltämme. Elämänpiirimme alkaa kaventua, sulkeudumme ja vetäydymme. Elämä tuntuu vaikealta kohdata, joten meissä kehittyy monenlaisia tapoja paeta vaikeita olotiloja. Tässä ajassa elämme vahvasti mielemme ja ajatustemme ohjattavina. Useinkaan emme edes huomaa miten teemme päivittäisiä valintoja ajatteluumme tukeutuen. Ajatukset synnyttävät meissä tunteita ja yhä syvemmin uskomme että näin asiat ovat. Hyväksyvä läsnäolo itsessämme poistaa tarpeen paeta kokemusta ja asettautuu enemmänkin tutkimisen tilaan. Onkohan asiat nyt näin kuin miltä tämä tilanne näyttäisi. Onko tämä todella totta mitä ajattelen? Mistähän tällainen tunne minussa herää?

Yksinäisyydestä yhteyteen

Syvällä sisimmässämme meissä kaikissa on yksinäisyyden ja yksin jäämisen pelko. Erillisyyden pelko saa meidät tuntemaan itsemme erilaisiksi kuin muut, usein jotenkin viallisiksi. Jälleen pelko alkaa ohjata myös ajatuksiamme ja jotenkin todentaa meille että nämä ajatukset yksinäisyydestä ja erillisyydestämme ovat totta. Meissä on kyky löytää syvään yhteyteen toisten ja maailman kanssa. Tuo syvä yhteys avautuu meille sydämen viisaudessa, yhteydellä itseemme sisäisesti. Tuosta läsnäolossa syntyvästä yhteydestä itseemme voimme kokea yhteyttä toisiin ja maailmaan, jolloin pelosta kumpuavilla ajatuksilla ei ole enää vaikutusta meihin.

Vaistomainen toimintamme johtaa usein epätasapainoon

Vaistot meissä ohjaavat meitä hyvin alitajuisella tavalla. Vaistot ovat jotain mitä meissä tapahtuu ennen kuin ehdimme edes ajatella. Vaistoilla suojelemme elämää ja ne auttavat meitä monenlaisissa hädän hetkissä. Meissä on kuitenkin paljon vaistomaista toimintaa, jolle ei ole perusteita. Aitoa uhkaa ei ole mutta kehomme reagoi toiminnalla. Kehon reaktiot ja vaistomainen toimintamme onkin vaikeinta mihin luoda yhteys ja päästä ikään kuin väliin tunnustelemaan onko kaikki toiminnalliset impulssimme tarkoituksenmukaisia. Vaistomaisissa toiminnoissamme on paljon erilaisia tapoja ja tottumuksia, joita emme arkipäivässä enää ajattele vaan ajan kuluessa niistä on tullut osa vaistomaista toimintaa. Alkamalla havainnoimaan omia tapoja ja tottumuksia voimme tasapainottaa myös kokonaisvaltaista hyvinvointiamme hyvin oleellisella tavalla. Vaistoja voi lähteä tutkimaan esim. omista rutiineista. Millaiset rutiinit päivässäsi tukevat hyvinvointiasi ja mitä teet vain tottumuksesta.

Vaistoihin tutustuminen vaatii meiltä isolla tavalla kykyä rehellisyyteen itsemme kanssa. Meissä on vahva taipumus selitellä asioita elämässämme. ”No kun mulla nyt vaan on tällainen tapa…, mä nyt vaan en pysty lähtemään päivään ilman kolmea kupillista aamukahvia…mitä ikinä se onkaan.

Tutkiva asenne ja ei:n sanomisen taito

Hyväksyvä läsnäolo, yhteys itseemme ja havainnoiva tapa harjoituttaa myös tärkeää ei:n sanomisen taitoa. Ei:n sanomista monille ulkoisille ehdotuksille, mutta myös sisäisesti omille ajatusmalleille. ”Ei, tätä ääntä sisälläni en enää kuuntele”, ”ei, näin en enää toimi”. Meidän ei tarvitse tietää mitä sitten seuraa kun sanomme ei, vaikka rakenteemme sitä heti pyytääkin. Mielen toimintaan kuuluu tietäminen, se haluaa heti tietää. Kun harjoittelemme pidättäytymistä reagoida kaikkiin sisäisiin impulsseihimme, vahvistuu myös kykymme sietää epävarmuutta. Kykenemme antamaan tilaa tyhjyydelle, josta voi nousta jotain uutta. Energia liikkuu koko ajan, kun sanomme ei jollekin, tulee uusi ehdotus. Se voi olla sama uudelleen tai hieman eri muodossa tuleva, mutta samansisältöinen ehdotus. Mieli on ovela ja siksi tarvitsemme tarkkaavaisuutta sen kanssa. Matka jatkuu, energia on jatkuvassa liikkeessä. Joskus käy myös niin että lukuisten ei:n sanomisten jälkeen asia vaan sitkeästi tulee eteemme uudelleen. Silloin on hyvä pysähtyä tutkimaan sitä hieman tarkemmin. Mistähän tässä on nyt kyse.

Hyvinvoiva, tasapainoinen ja elinvoimainen minä!

Kaikessa yksinkertaisuudessaan sisäisellä vahvalla yhteydellä itseemme, meillä on mahdollisuus alkaa luoda syvästi tyydyttävää, tasapainoista, elinvoimaista ja viisasta elämää itsemme ja muiden iloksi! Kyse ei useinkaan ole siitä ettemmekö tietäisi asioita, mutta mukavuudenhalumme ja erilaiset himomme hetkessä ajavat ohi viisaan ja tarkoituksenmukaisen elämän pidemmällä tähtäimellä. Tarvitsemme harjoittelua ja sitoutumista.